Miksi vihreiden kärkiehdokkaat johtavat käänteisen esimerkin voimin?

Helsingin Sanomien tiistaina julkaiseman eurovaaligallupin mukaan taistelu viimeisestä Euroopan parlamenttiin menijästä käydään vihreiden ja perussuomalaisten välillä. Uutisessa vihreiden kärkiehdokkaina pidetään Ville Niinistöä ja Heidi Hautalaa. Ihmiset äänestävät usein mielikuvien mukaan. Yhtä usein nämä mielikuvat eivät kuitenkaan perustu millään tavoin todellisuuteen, joka on aivan toinen. Niin tässäkin tapauksessa.

Vihreiden Hautala oli alkuviikosta leimaamassa perussuomalaisia Venäjä-mielisiksi Twitterissä. Tämä on varsin erikoista, kun toukokuun alussa uutisoitiin, että Hautala on Brysselissä kampanjoinut Putinin hallintoon kohdistuvaa korruptionvastaista päätöslauselmaa vastaan. Astetta vakavammaksi asian tekee se, että Hautala on Euroopan parlamentin varapuhemies.

Vihreiden eurovaaliohjelmassa vihreät peräänkuuluttavat veronkierron ja harmaan talouden vastaista työtä:

”Sosiaalisen Euroopan rahoittamiseksi meidän on taisteltava veronkiertoa vastaan, edistettävä eurooppalaisia sääntöjä reilulle verotukselle ja varmistettava, että rahoitusmarkkinat maksavat oikeudenmukaisen osansa yhteisen hyvinvointimme ylläpidosta.

Vahvistetaan yhteistyötä veronkierron ja harmaan talouden estämiseksi EU:ssa.”

Tässä kohtaa on kuitenkin hyvä muistaa, että Hautalan toimiessa kehitysministerinä ja jäsenenä harmaan talouden vastaisessa ministerityöryhmässä Kataisen hallituksessa Hautala oli otsikoissa maksettuaan kotinsa remontin käteisellä ja jätettyään eläkemaksut maksamatta. Myös palkkion suuruudesta oli epäselvyyttä, Hautalan itsensä mukaan ”lasku oli korkeintaan sata euroa” ja remontin tekijän mukaan hän oli saanut ministeriltä yli 600 euron pimeän korvauksen. Tämän lisäksi hän myönsi maksaneensa kotiaan siivonneelle maahanmuuttajalle palkan pimeästi. Lopulta Hautala erosi ministerinpestistään painostettuaan asiattomasti Arctia Shippingin johtoa.

Myös Ville Niinistöllä on ollut ongelmia lain noudattamisen ja verojen maksamisen kanssa. Vuonna 2013 ympäristöministerinä toimiessaan Niinistö ajoi lainvastaisesti Suomessa Ruotsiin rekisteröidyllä autolla ja joutui lopulta maksamaan lähes 5000 euron autoverot. Hän vetosi tietämättömyyteensä.

EU:ssa on lukuisia jäsenmaita, joissa korruptio on vakava ongelma ja valtion varoja käytetään väärin. Vuosikymmenen alussa tehdyn tutkimuksen mukaan korruptiosta EU:n taloudelle vuosittain aiheutuvien kustannusten arvioidaan olevan 120 miljardia euroa. Ongelmat keskittyvät itäisiin ja eteläisiin jäsenmaihin, mutta sisämarkkinoista johtuen ongelma on koko unionin laajuinen.

Jokainen voi miettiä, mikä on vihreiden kärkiehdokkaiden uskottavuus korruption vastaisessa työssä, kun he eivät ole hoitaneet edes omaa pesäänsä kunnolla, vaikka suomalaispoliitikot usein väittävätkin Suomen olevan maailman vähiten korruptoitunut maa. Ei kuitenkaan ollut edes Transparency Internationalin tutkimuksen mukaan, jossa Suomi oli kolmossijalla.

Kun mietit, äänestäisitkö ylipäänsä eurovaaleissa ja ketä äänestäisit, kannattaa ehdokkaiden vaalipuheiden sijasta miettiä sitä, kuinka he ovat käytännössä toimineet. Allekirjoittanut on toiminut vuosikymmeniä lainvalvojana ja kansainvälisissä tehtävissä korruptionvastaisessa työssä, vihreiden kärkiehdokkaat sen sijaan ovat pyrkineet kiertämään veroja. Älä anna ääntä veronkierron puolesta, vaan lähetä Brysseliin kansainvälisesti kokenut poliisi laittamaan rosvot kuriin!

ep2019_korruptio_somekuva